Vakantieland Spanje - Stad CadizFotograaf Falkue

Cádiz is een havenstad in Zuid-Spanje. Cádiz is gelegen in Andalusië aan de Golf van Cádiz, en telt 131.813 inwoners (2005). Het is een van de Andalusische havensteden die niet aan de Middellandse Zee liggen, noordwestelijk van de Zuilen van Hercules. De goed beschutte haven is im- en exporthaven en fungeert ook als vissers- en passagiershaven (veerdienst op de Canarische Eilanden). De industrie omvat scheepsbouw en -reparatie (een van de grootste werven van Spanje) maar ook machine- en vliegtuigindustrie. Er is een militair vliegveld. Cádiz ligt op de punt van een smalle landtong en wordt aan drie zijden door water omgeven; een 1400 m lange verkeersbrug verbindt de stad via de kortste weg met de vastelandzijde. Ook is er een verbinding met San Fernando in het zuiden. De belangrijkste gebouwen zijn de neoclassicistische kathedraal (1722-1838; met museum) en de Filippo-Nerikerk met werken van Murillo.

De stad kent momenteel een enorm mobiliteitsprobleem. Er bestaat voor automobilisten één hoofdtoegangsweg, komende vanuit het oosten, tot de stad. Er gaan stemmen op om in de toekomst als aderlating een groot viaduct over de baai van Cadiz in de noordwestelijke richting van Rota te bouwen.

Geschiedenis

Cádiz werd rond 1100 v.C. gesticht door kolonisten uit het Fenicische Tyrus, onder de naam Gadir, wat ommuurde stad betekent.

Volgens een andere bron ontstond de stad pas in de 9e eeuw v. Chr. (Mierse, 2004). De huidige landtong was destijds nog een eiland, waardoor de stad, die op de noordwestelijke punt ervan lag, relatief eenvoudig te verdedigen was. Het hoofddoel van de stichters was door middel van handel het zilver te verkrijgen dat in de streek rond het huidige Huelva door de lokale heersers, volgens sommigen de legendarische stadstaat Tartessos, gewonnen werd. Gadir was de belangrijkste Fenicische stad van het Iberische schiereiland.

Omstreeks 600 v. Chr. nam Carthago, oorspronkelijk eveneens een kolonie van Tyrus, de stad over. Later werd het deel van het Romeinse Rijk en kreeg het de naam Gades (209 v.Chr.). Door de Westgoten verwoest, werd Cádiz vanaf 711 opnieuw een grote uitvoerhaven onder de Moren, maar verviel in 1262 nadat de Kastiliaanse vorsten het beheersten. Groot was de bloei, toen na 1492 Cádiz lange tijd het monopolie van de vaart op Midden-Amerika had.

In september 1493 vertrok Christoffel Columbus vanuit Cádiz voor de tweede keer naar Amerika. Als thuisbasis van de Zilvervloot werd het vele malen door de Engelsen en Nederlanders aangevallen (o.a. ingenomen en geplunderd in 1596). Napoleon belegerde de stad tevergeefs. In 1812 werd ze middelpunt van de nationale beweging, in 1820 en 1868 uitgangspunt van liberale revolutie. Manuel de Falla, een van de bekendste Spaanse componisten, werd in Cádiz geboren en ligt er begraven.

Bezienswaardigheden

  • Haven
  • Nieuwe Kathedraal
  • Verdedigingswerken
  • Archeologisch en beeldend museum
  • Theater Gran Teatro, Manuel de Falla


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia artikel 'Cádiz (stad)` (http://nl.wikipedia.org/wiki/Cádiz_(stad) het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License. U kunt het verder verspreiden, zowel letterlijk als aangepast, zolang u zich aan de regels van de GFDL houdt.
Copyright © 2015 Vakantiebegin.be